Σελίδες

18 Δεκεμβρίου 2014

Ανακοίνωση για το σχέδιο τουριστικής προβολής της περιφέρειας Θεσσαλίας

Τουρισμός για λίγους και πολιτισμός επιλεκτικής χρήσης

Τουρισμό για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ξερίζωμα του εργατικού πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίας προβλέπει το σχέδιο τουριστικής προβολής που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου από το περιφερειακό συμβούλιο. Χαρακτηριστική είναι εξάλλου και η δήλωση του κ. Αγοραστού «ανοίξαμε με τον κ. Λεβέντη (πρώην πρόεδρος ένωσης ξενοδόχων Μαγνησίας) και τους ξενοδόχους το δρόμο προς τη Ρωσία…» καθώς και οι διαρκείς του αναφορές στα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν τις ακτές της Θεσσαλίας. Με άλλα λόγια ο κ. Αγοραστός ομολόγησε, πως το τουριστικό μοντέλο που θριαμβολογεί οτι θεμελιώνει, απευθύνεται σε λίγους και ωφελεί ακόμα λιγότερους (μεγαλοξενοδόχους, εφοπλιστές κ.τ.λ.), έχοντας στον πυρήνα του τη βαθιά εκμετάλλευση των εργαζομένων, την εμπέδωση και τη νομιμοποίηση των κυβερνητικών επιλογών, τη διαγραφή του ιστορικού χάρτη της περιοχής μας, ο οποίος δεν είναι αρεστός στους «ευρωπαίους εταίρους» μας και τη χρήση της πολιτιστικής κληρονομίας ως μια στερεοτυπική φολκλορική έκφραση.
Γιατί από το σχέδιο τουριστικής προβολής απουσιάζουν οι 11 δομές του δικτύου μουσείων Δήμου Βόλου, μέσα στις οποίες βρίσκεται και το ολοκαίνουργο «Μουσείο της Πόλης του Βόλου»; Γιατί λείπουν τα μουσεία «Εθνικής Αντίστασης»; Γιατί η ιστορική αναδρομή τελειώνει το 1922 όπως τα βιβλία ιστορίας των μετεμφυλιακών χρόνων και της Χούντας; Γνωρίζουμε πως η αγωνιστική ιστορία του τόπου μας δεν αρέσει σε εκείνους που θέλουν διαχρονικά το λαό σκυμμένο και μίζερο, το κακό βέβαια για εκείνους είναι πως είναι βαθιά χαραγμένη στις πλατείες, στις γειτονιές και κυρίως στην ίδια τη ζωή των ανθρώπων αυτού του τόπου.
Ποιος θα ξεναγεί και θα δουλεύει στους αρχαιολογικούς χώρους; Με το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού διαλύονται ουσιαστικά όλες οι δομές στήριξης των μουσειακών χώρων καθιστώντας τους περισσότερους ερείπια και τους ελάχιστους που θα συνεχίσουν να λειτουργούν φιλέτα σε τουριστικά γραφεία. Η περιφερειακή αρχή όχι απλά δεν είναι άμοιρη ευθυνών, αλλά αποτελεί τον απαραίτητο κρίκο για την ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομίας. 
Το σχέδιο αυτό, δε θα «διευρύνει των κύκλο εργασιών», όπως χαρακτηριστικά αναγράφει. Αποτελεί έναν τραγικό αστικό μύθο, στον κόσμο που έχτισε η ΕΕ και το κεφάλαιο, πως η ανάπτυξη φέρνει δουλειές. Πρώτα και κύρια το μοντέλο ανάπτυξής τους βασίζεται στη με κάθε μέσο μείωση του εργατικού κόστους. Η εμπειρία δείχνει πως αυτό σημαίνει ή περισσότερες ώρες εργασίας, ή εργασία με εξευτελιστικούς όρους (πολλές φορές και τα δυο μαζί…). Πολύ απλά στο αναπτυξιακό τους μοντέλο, θα δουλεύουν λιγότεροι άνθρωποι που θα εκμεταλλεύσιμοι με πιο βάρβαρες συνθήκες. Δεύτερον το επιχείρημα που έσπευσε να χρησιμοποιήσει η κ. Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ), «τιμώντας τα παντελόνια της συγκυβέρνησης», ήταν πως με τον τουρισμό κερδίζει και ο μικρός και ο μεγάλος («ακόμα και ο περιπτεράς»). Μάλλον, δε θα άκουσαν ακόμα για το φαινόμενο της συγκεντροποίησης που κλείνει μικρές επιχειρήσεις κατά χιλιάδες, ενισχύοντας σε κάθε κλάδο τους κολοσσούς. Αν ισχύουν τα παραμύθια τους, πως γίνεται στην πόλη του Βόλου, που κατακλύζεται από κρουαζιερόπλοια, να κλείνουν καθημερινά δεκάδες μικρά μαγαζιά…;;; Σε αυτά τα πλαίσια η χρηματοδότηση του σχεδίου τουριστικής προβολής με 700.000 ευρώ, ουσιαστικά αποτελεί δωρεάν, κρατική διαφήμιση από τα λεφτά του λαού στις αεροπορικές και εφοπλιστικές εταιρίες και στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τα γκλάμουρ κάτεργα που θα είναι προσβάσιμα σε μια πλούσια ελίτ που θα τροφοδοτεί τα κέρδη της ντόπιας ολιγαρχίας, και βάσει αυτού καταψήφισε το σχέδιο τουριστικής προβολής. Παλεύουμε ο κοινωνικός πλούτος, από τον πολιτισμό μέχρι τα υλικά αγαθά να είναι κτήμα των παραγωγών του, των εργαζόμενων και να μη γίνεται προϊόν σφετερισμού από το κεφάλαιο. Η αξιοποίηση της φύσης, του πολιτισμού και των ιστορικών μνημείων για λόγους αναψυχής για εμάς πρέπει να αναφέρεται κυρίως στην εργαζόμενη πλειοψηφία του τόπου μας με κριτήριο την κοινωνική αλληλεπίδραση. Μακριά από λογικές «ενσταβλισμένου» και βιομηχανοποιημένου τουρισμού, αλλά σε αρμονία με την παραγωγική δραστηριότητα κάλυψης των κοινωνικών αναγκών και την περιβαλλοντική ισορροπία.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή